Sophie Elkan & Selma Lagerlöf

Sophie Elkan var dotter till Henriette Salomon som var syster till August Abrahamson, som ägde egendomen Nääs åren 1868-1898. Familjen Salomon fick disponera den södra flygeln som sitt lantställe under alla år. De bodde annars i Göteborg. Sophie var femton år när morbror August köpte Nääs och hon kom att älska det. Sjutton år gammal gifte hon sig med sin kusin Nathan Elkan. Han kom från Stockholm men bröllopet hölls på Nääs. Efter några år fick paret en liten dotter. Både dottern Kerstin och maken Nathan dog i tuberkulos när Sophie endast var tjugosju år. Hon blev knäckt av händelsen men efter några år började hon hjälpa sin bror Otto Salomon, som var föreståndare på Nääs slöjdlärarseminarium, att översätta litteratur. Sophie var språkbegåvad och sedan barnsben intresserad och duktig på att skriva texter. Efter ett tag börjande hon att skriva egna texter i form av noveller och romaner. Slutligen var hon en erkänt duktig författarinna. 

I januari 1894 möttes Sophie Elkan och Selma Lagerlöf för första gången. Kvinnornas möte resulterade i en livslång, kärleksfull, nära vänskap som varade i nära tre decennier, fram till Sophies död 1921. Totalt tillbringade Sophie och Selma tjugotvå somrar tillsammans på Nääs. De trivdes gott på Nääs, inte minst på grund av de vackra omgivningarna men även skolan med sin kosmopolistiska karaktär. De hade en skrivplats i parken där de satt och skrev och läste varandras texter.

Nääs spelade en stor roll i såväl Sophie Elkans som Selma Lagerlöfs liv. Bland annat ses detta tydligt i boken "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", där ett helt kapitel beskriver livet på Nääs omkring förra sekelskiftet.

Det går bra att boka föredrag och specialvisningar om Sophie Elkan för grupper.

Visningar och föredrag på Nääs görs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.