Sophie Elkan & Selma Lagerlöf

Se även i Evenemangskalendern

Temavisning Sophie Elkan - i Nääs Slott

Vid några tillfällen varje år lägger vi in temavisningar om Sophie Elkan då guiden berättar om Sophie, hennes liv och författarskap och kopplingen till Nääs. Visningen görs inne på Nääs Slott. År 2021 var det 100 år sedan Sophie Elkan dog.

Se aktuella visningsdatum i Evenemangskalendern. Det är också möjligt att boka en egen visning.

Föredrag och specialvisningar om Sophie Elkan

Privata föredrag och specialvisningar kan bokas för grupper genom att kontakta oss med datumönskemål och för prisuppgifter.

Författarinnan Sophie Elkan

Sophie Elkan var dotter till Henriette Salomon som var syster till August Abrahamson, som ägde egendomen Nääs åren 1868-1898. Sophie var hon född och uppväxt i Göteborg där hon också bodde som vuxen.

Familjen Salomon fick disponera den södra flygeln som sitt lantställe under alla år. De bodde annars i Göteborg. Sophie var femton år när morbror August köpte Nääs och hon kom att älska det.

När hon var 19 år gifte hon sig med sin kusin Nathan Elkan från Stockholm och bröllopet hölls på Nääs.

Efter några år fick paret en liten dotter. Både dottern Kerstin och maken Nathan dog i tuberkulos när Sophie endast var tjugosex år. Hon blev knäckt av händelsen men efter några år började hon hjälpa sin bror Otto Salomon, som var föreståndare på Nääs slöjdlärarseminarium, att översätta litteratur.

Sophie var språkbegåvad och sedan barnsben intresserad av och duktig på att skriva texter. Efter ett tag började hon att skriva egna texter i form av noveller och romaner. Slutligen var hon en erkänt duktig författarinna. 

Sophie och Selma

I januari 1894 möttes Sophie Elkan och Selma Lagerlöf för första gången. Kvinnornas möte resulterade i en livslång, kärleksfull, nära vänskap som varade i nära tre decennier, fram till Sophies död 1921.

Sophie och Selma tillbringade många somrar tillsammans på Nääs. De trivdes gott på Nääs, inte minst tack vare de vackra omgivningarna men även skolan med sin kosmopolitiska karaktär. De hade en skrivplats i parken där de satt och skrev och läste varandras texter.

Nääs spelade en stor roll i såväl Sophie Elkans som i Selma Lagerlöfs liv. Bland annat ses detta tydligt i boken "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", där ett helt kapitel beskriver livet på Nääs omkring förra sekelskiftet.

Böcker om Sophie Elkan

Marie Hjalmarsson Engelke, som forskar om Sophie Elkan, har skrivit två böcker som båda finns att köpa i Nääs Slottsbod. Det är Marie som guidar vid temavisningarna om Sophie.

  • "Sophie Elkan: Jag har en plats" av Marie Hjalmarsson Engelke
  • "Skriv så ofta du kan! En biografi över Sophie Elkans liv och författarskap." av Marie Hjalmarsson Engelke