Euphrosyne Leman Abrahamson

Euphrosyne Leman föddes i Stockholm den 24 mars 1836. Hennes föräldrar var köpmannen John Leman och Emma Jacobson som var judar med tyskt ursprung. Euphrosyne blev operasångerska (sopran) och debuterade som Pamina i Trollflöjten vid Kungliga teatern år 1855. Därefter studerade hon tre år i Paris, sång för Gilbert Duprez och Henri Panofka och Charpentier.[1]

Efter avslutade studier och ett kort besök i hemlandet fick hon anställning vid Teatre de Oriente i Madrid, där hon debuterade i september 1858 och nådde stora framgångar som Elvira i Ernani av Verdi. Året efter uppträdde hon med stor framgång i Wien. Den 4 oktober 1859 gifte hon sig med August Abrahamson i synagogan i Stockholm. Genom brev framgår det att Euphrosyne älskade sitt arbete som operasångerska. Varför hon valde att gifta sig med August och varför just då finns det tyvärr inget som visar på i sparade brev. Hennes karriär blev relativt kort. Anna-Lena Telander som skrivit en genomarbetad uppsats om Euphrosyne år 1993/94, spekulerar i att hon kanske var inställd på att fortsätta sin karriär som gift, vilket inte hade varit socialt omöjligt vid denna tid, men att det inte blev så trots allt. På 1850-talet var en operasångerska en välutbildad yrkeskvinna som var van att ta hand om sig själv och bestämma över sitt eget liv. Men kanske hade hennes familj och August Abrahamson andra tankar. Vi vet inte idag.

Vid giftermålet bosatte sig Euphrosyne i August Abrahamsons hus på Stora Nygatan 17 1/2 i Göteborg. Hon avslutade i och med giftermålet sin offentliga karriär och ägnade sig åt välgörenhet och konst. Hon startade bland annat en flickskola i stadsdelen Gamlestan öster om Göteborg.

Euphrosyne Abrahamson valdes in i Musikaliska Akademien 1868. När hon dog, den 7 februari 1869, endast 32 år gammal instiftade hennes man till hennes minne en gåvofond vid Svenska Musikaliska Akademien i Stockholm på 25 000 kronor, vars avkastning skulle gå till elever vid musikkonservatoriet. Euphrosyne var personlig vän med prins Oscar, sedemera kung Oscar II.

År 1874 startade August Abrahamson en arbetsskola för flickor till Euphrosynes minne. Skolan höll till i byggnaden Vänhem på Nääs. Vänhem hade flyttats från parets gamla lantställe i Gamlestan. Euphrosyne hade älskat Vänhem och efter hennes död inrättade August "Ephrosyne Abrhamsons stiftelse - Nääs arbetsskola för flickor". Skolan invigdes den 25 mars år 1874 på Euphrosynes födelsedag, vilket också kom att bli skolans examensdag.

Euphrosyne är begravd på Gamla Judiska Begravningsplatsen i Göteborg. Hennes gravsten finns kvar.

Euphrosyne var med vid inköpet av egendomen Nääs år 1868 och påverkade säkert köpet och inredningen. En rumssvit, om tre rum inreddes till henne. Än idag finns föremål kvar som brukats av henne. Dessa kan ses vid en guidad tur i slottet.

Event på Nääs Slott

Bröllop, konserter, konferenser, födelsedagsfirande, möjligheterna är oändliga. Vi har de perfekta utrymmena för det flesta typer av tillställningar. Välkomna att kontakta oss för att se vad vi kan göra för dig.