Röksalongstapeten

Inför kungens besök på Nääs slott år 1890, sattes en fantastisk tapet upp i den sk Röksalongen. Tapeten var skapad av den franske tapetmakaren och dåtidens skickligaste materialimitatör gällande tapeter, Paul Balin (1832-1898) Hans tapeter var alla mycket dyrbara och exklusiva. Tapeten på Nääs, tillhör en av få och kanske den enda bevarade tapeten som i helhet sitter kvar i ursprunglig miljö från tiden och finns bl a omskriven i ”Tapetboken” från 2004. 

En kopia av tapen har tagits fram. Med originalet som förlaga har mönstret ritas av och valsar beställts av tapettillverkarna  Lim & Handtryck i Mölndal. Projektet har handlat om mönsterdesign och kulörer - att uppnå förlagans präglade effekt genom tryck i stället för prägling samt att nå så nära originalets kulörer och uttryck som möjligt. I december år 2015 presenterades Lim & Handtrycks version tillsammans med originalet på Nääs för press och kulturvårdande institutioner och verksamheter i Västsverige. Tapeten finns att köpa bland annat hos i byggnadsvårdsbutiken på Slöjd och byggnadsvård på Nääs.

År 2016 var tapeten från Nääs representerad i Kassel, Tyskland på Tyska Tapetmuseets i ett nytt galleri under utställningen - Schöner Schein! Luxustapeten des Historismus von Paul Balin. Tapetet och rummet på Nääs finns också med i en exklusiv och mycket omfångsrik katalog som gavs ut i samband med utställningen.

Sedan år 2017 tillverkas en bricka med tapetmönstret som går att köpa i reception/information på Nääs.