Promenera och vandra

På Nääs finns fantastiska promenadstigar oavsett om du promenerar med hund, barn eller vänner. I utställningen/slottsbutiken (bredvid slottet) finns en karta och du kan även ladda ner kartan över Nääs-området här och se var de olika platserna ligger och vad byggnaderna heter. 

Nääs = skyddat område

Hela området vid Nääs ingår i Natura 2000 som omfattar värdefulla naturområden inom EU och syftet är att stoppa utrotningen av vilda djur och växter samt att hindra att deras livsmiljöer förstörs. På Nääs finns exempelvis de sällsynta Läderbaggarna. 

Mellan Floda och Nääs ligger naturreservatet Nääs Ekhagar med stora områden orörd natur och äldre ekhagar. 

I Naturreservat gäller särskilda regler - läs mer här om vad som gäller. 

Läs gärna mer om Natura 2000, Nääs Ekhagar och Läderbaggen här

Slottsparken

I slottsparken finns spännande sevärdheter som Örnnästet, Eremitgrottan och  Kungastenen med kungliga autografer och Kanonudden. Här finns Victoriaeken som Kronprinsessan Victoria har planerat och härliga stor ytor. 

Nedladdningsbar karta: Nääs-området

Unikt är också graven där August Abrahamson och Otto Salomon ligger begravda - Sveriges minsta begravningsplats. Läs mer om slottets historia här

Lätt terräng som fungerar för barnvagnar med undantag för stigen bortanför graven, vid Örnnästet och vid Kungastenen.

Sträckan kan lätt varieras i parken.

Slöjdseminarieområdet

Gå på upptäcktsfärd på Nääs Slöjdseminarieområdet, vandra längs sjökanten och upptäck de ihåliga ekarna för att komma fram till Nääsbadet med brygga och grillplats. Känn historiens vingslag på den härliga Lekhusplanen och låt dig hänföras av de fantastiska historiska byggnaderna. 

Fortsätt över fälten, ta en sväng in på den dolda spången in i den trolsk skog. 

Läs mer om slöjdlärarseminariet och dess historia här. 

Nedladdningsbar karta: Nääs-området 

Lätt terräng som fungerar för barnvagnar med undantag för att det kan vara trångt på spången på andra sidan allén. 

Sträckan kan lätt varieras på området.

Nordiska väsen

Gillar du mystiska och lite läskiga berättelser? Då tipsar vi om att ladda ner appen Lerum Live och gå vandringen "Nordiska Väsen" som utgår från Mellannääs vid Nääs Bro. 

Lätt terräng som fungerar för barnvagnar. 

Naturreservatet Nääs Ekhagar

Mellan Floda och Nääs ligger naturreservatet Nääs Ekhagar med stora områden orörd natur och äldre ekhagar. Om våren är här fantastiskt vackert med alla vitsippor.

Läs gärna mer om Nääs Ekhagar och vad som gäller i Naturreservat här

Lätt terräng med preparerade gångstigar som fungerar för barnvagnar.

Vandra Gotaleden

Nääs ligger längs med den vackra Gotaleden som går mellan Göteborg och Alingsås. Sträckan är drygt 70 km och uppdelad i nio etapper. Vandringen ger en varierande upplevelse genom skogar, berg, naturreservat och kulturområden. Längs med leden hittar du även om mysiga fik, spännande matställen och några övernattningsplatser. 

Etapp 6 mellan Floda och Tollered går bland annat genom naturreservatet Nääs Ekhagar och över Nääs-området. Går du hela Gotaleden så är Nääs perfekt för övernattning om du delar upp vandringen i tre dagar. 

Ladda gärna ner appen Gotaleden för karta och en ännu bättre upplevelse.

Lätt terräng på Nääs-området som fungerar för barnvagnar med undantag för spången. 

Boka vandringspaket med boende på Nääs här.

Floda-Nääs Sjöpromenad

Stigen genom reservatet är en del av fina Floda-Nääs sjöpromenad, som leder runt sjön Lilla Sävelången, en härlig promenad på ca 8 kilometer. Enklast är att starta vid Nääs eller vid Floda station. Möjlighet att äta, bada, leka och fika finns såväl i Floda som på Nääs, eller längs med vägen om du vill ordna din egen picknick.

Nedladdningsbara kartor för Nääs-området och Floda-Nääs Sjöpromenad

Vandringskartor över ännu större områden, Floda/Lerum/Alingsås att ladda ner på Lerums Kommuns besökssida www.visitlerum.se

Lätt terräng som fungerar för barnvagnar. Ca 8 km lång och cykling är tillåten.