Slöjdlärarseminariet 1874-1966

Redan år 1872 startade August Abrahamson och systersonen Otto Salomon en slöjdskola för pojkar och ett par år senare för flickor. År 1874 startades ett slöjdlärarseminarium på Nääs. Skolan utbildade lärare från stora delar av världen i slöjd och hantverk, och kallades "Sveriges fönster mot världen".  Det var kunskapen och teorin bakom den pedagogiska slöjden som var det viktigaste att få med sig som student på Nääs. Seminariet på Nääs blev ett centrum för slöjd och hantverk och blev enormt framgångsrikt och populärt. Vid ett kurstillfälle deltog nitton olika nationaliteter. I början anordnas främst kurser i träslöjd men senare hölls även bland annat ”Lekkurser” och ”Trädgårdskurser”. I slutet av 1800-talet var ca 40 procent av de som gick kurserna på Nääs kvinnor.

I den gamla seminariebyggnaden finns ett fint litet museum som berättar om verksamheten. Det går bra att beställa en visning av museet och seminarieområdet. Kontakta info@naas.se för mer information. Eller ring 0302-30898.

Idag är kursverksamheten mer aktiv än någonsin med mängder av kurser inom slöjd, byggnadsvård, konsthantverk och folklig kultur. Kurserna på Nääs anordnas i samarbete med Västarvet/Slöjd & Byggnadsvård inom Västra Götalandsregionen och Studieförbundet Vuxenskolan i Lerum.

Kurser på Nääs

Varje år arrangeras en mängd kurser på Nääs. Följ länken för fullständig kurskatalog och anmälan.